Fra vores forældreorlov 2008, Borneo

Tekst med kursiv er fra rejsebeskrivelsen. Se for øvrigt også rejsedagbogen her.
Der er også et par specialsider om blomster og om kryb.

Kota Kinabalu 12/10

Upon arrival in Kota Kinabalu by flight meet and transfer to Shangri-La Tanjung Aru Resort for check in and overnight

Da vi lige var kommet ind i receptionen fik vi en kold drink. Tiltrængt efter 16 timers rejse.

Vi gik straks en kort tur for at besigtige stedet. Her er stranden set fra solnedgangsbaren.

Og her et par af de fire pools.

Poring Hot Springs 13/10

Depart in the early moning for a 3 hr drive to Poring Hot Spring (126km from Kota Kinabalu). En route, make a stop at Nabalu village to savour local fruits and to bargain prices for the handicrafts. Explore the many jungle trails and observe wildlife on the canopy walkway 100 feet above the forest floor. After lunch, take a dip in one of the soothing, steaming hot mineral springs set in beautifully landscaped gardens. Proceed to the World Heritage site of Kinabalu National Park (39km from Poring). The rest of the afternoon will be at your leisure. Overnight stay will be at the Fairy Garden.

Om morgenen kørte vi mod Mt. Kinabalu, som man kan se gennem skyerne her i baggrunden. Det er ret kuperet.

Efter 3 timers kørsel kom vi til Poring, hvor der er en trætops spadseretur. På vej derop stødte vi på et par vilddyr; kan du finde dem, et på hver billede?

Så kom vi op til den 150m lange hængebro 30m oppe i luften. Den var spændt ud mellem de høje træer. Regnskoven er utrolig frodig både på jorden,i midten og på toppen.

Og så var der jo lige den varme kilde. Der var en lille kilde, som lavede 60grader varmt vand med en svag svovllugt. Der var derfor lavet offentlige badekar med vand direkte fra kilden og med mulighed for at supplere med koldt vand, hvis man var pivet. Der var også et lille badeland, som det kostede en skilling at komme ind i. Johan og Linnea morede sig længe der.

Tipohon Gate 14/10

After an early breakfast transfer to Timpohon Gate at 1524m above sea level and trek up to the second shelter along the mountain trail. This particular trail provides good opportunities for bird watching. Return to Park Headquarters in time for a nature walk with a Park naturalist. Visit the botanical garden. Have lunch and return to Kota Kinabalu in the afternoon. Transfer to Shangri-La Tanjung Aru Resort for check in overnight.

Bjergbestigning! Nu skulle vi et lille stykke op ad Mt. Kinabalu og opleve regnskoven ændre sig i højden. Vi startede i 1866m højde.

Trapper var der nogle stykker af! Og så var der nogle utroligt flotte planter og orkideer, hvoraf en del kun fandtes her på bjerget. Bl.a. denne slags bægerblad, som er en kødædende plante.

En gang i mellem blev vi overhalet af bærere, som for en lille løn bar alt muligt op til Lodge'en halvvejs oppe. Her kom der lige en lille mand med en gasflaske. På vej ned skulle de bære affald.

Vi vendte om ved andet shelter i 2081m højde. Johan og Lars gik lidt videre op til 1,5km mærket i 2164m højde. Frokost spiste vi på det lidt slidte hotel, hvor vi havde sovet.

Om eftermiddagen var vi igen tilbage på luksushotellet. Vi fik en drink ved solnedgangsbaren, hvor man kunne se solen gå ned i det Sydkinesiske Hav.

Selingan Island 15/10

Pick up from Shangri-LaTanjung Aru Resort and transfer to depart for Sandakan by flight ETD 0730Hrs ETA 0810. Upon arrival in Sandakan, meet and transfer to the jetty for an hours trip by speedboat to Selingan Turtle Island. Check in at one of the chalets on the island and have lunch at the restaurant. The afternoon is free for relaxing, birdwatching or for snorkeling. In the evening a Park Ranger will escort you to watch one of the green turtles that have come ashore to lay their eggs. Stay overnight at the Park Chalets.

Morgenmad på sengen kl. 5 om morgenen. Vi er vist ikke helt vågne. Et par timer senere efter en flyvetur sidder vi på kajen ved et andet hav (Sulu Sea), og venter på vores båd.

Så er vi afsted i speedbåd mod skildpaddeøen. I baggrunden den by på pæle, hvor vi sejlede fra. Senere passerede vi også en ø med en lille landsby på pæle.

Efter en times sejlads med fuld fart nåede vi frem til en tropeparadis ø. Båden sejlede op på stranden og vi gik i land. Her sidder vi og venter på at få vores værelser.

Her er en af de to skildpadde udklægningsgårde, hvor æggene bliver plantet efter at være blevet samlet. Hvert grønt net er et kuld æg fra een skildpadde. Efter 60 dage graver de små skildpadder sig selv op.

Mens vi ventede på aftenens æglægning snorklede vi lidt på revet. Skønt! Og der var masser af fisk og flotte koraler.

Selve æglægningen tog vi ikke billeder af, da man ikke måtte bruge blitz. Men vi så altså en skildpadde lægge æg, vi så parkbetjentene grave æggene ned igen, og vi var med til udsætning af et kuld færdige unger. Her er så solopgangen kl. 6 næste morgen. Revet er synligt pga. lavvande.

Her er så skildpaddespor på stranden og et af de store huller som skildpadderne graver til deres æg. Læg mærke til at det er gravet lige under parkbetjentens hængekøje.

Sandakan river cruise

17/10: Depart Selingan for Sandakan by boat and continue to the Sepilok Orangutan Sanctuary where captive orangutans are reintroduced into the wild. You will be able to observe them at their feeding stations in the rainforest and see a video presentation on the Orangutan's rehabilitation program. Then transfer back to the jetty in Sandakan for a boat excursion brings you to the pristine mangrove forests along the Kinabanagan River delta in search of proboscis monkeys, birds and reptiles. Lunch is provided in the Abai Jungle Restaurant. Continue by boat to Sukau and after check-in go on a river cruise up Kinabatangan River to Menanggul River in search of proboscis monkeys, birds and other wildlife. Stay overnight at the Kinabatangan Riverside Lodge.

Tilbage på Borneo "fastlandet" besøgte vi et orangutang rehabiliteringscenter i Sepilok. Malaj "Orang" = menneske, "Utan" = skov, dvs. menneske fra skoven. Vi kom lige til fodringstid, og de forsøger at give orangutangerne så kedelig mad så de selv begynder at lede efter mad. Vi så i alt 7 orangutanger.

Tilbage til Sandakan og videre med båd i en time langs kysten og en time (46km) op ad Kinabatangan River. Det er ikke bare lige Gudenåen det her! 150m bred, 10-12m dyb, forholdsvis stærk strøm, så der bliver flyttet noget vand.

Sen eftermiddag tog vi på bådtur op ad en biflod for at se nogle dyr. Aberne sover i træerne tæt ved floden. Vi så langhalet makak, som kom tæt på. Den virkelige attraktion er næseaber (proboscis), men de er noget sky. Vi så dog nogle flotte eksemplarer inkl. de dominerende hanner med kæmpe rød næse. De næseaber der ses på de to billeder til højre har sat sig i deres sovestilling!

Om aftenen var det obligatorisk for alle at være iført sarong. Så det gjorde vi så...

Kinabatangan River

17/10: Early morning take a second boat trip for birdwatching and viewing of wildlife at the nearby Ox Bow Lake. Trek the lush riverine forrest along the lake and then return to the lodge for breakfast. In the late afternoon venture in another river cruise down the Menanggul River and along the Kinabatangan River. Return to the lodge at dusk. Evening at leisure. Continue overnight stay at Kinabatangan Riverside Lodge.

Op og afsted på floden kl. 6:30 uden morgenmad! På vejen op ad den store flod kom vi forbi et træ med en vild orangutang der var ved at spise sin morgenmad i et vildt figentræ.

Ind ad den smalle biflod med meget strøm. Videre ind i søen, som var en tidligere meander af den store flod.

Ved kaffepausen langs bredden fik vi besøg af en flot blå isfugl, som var meget glad for at vi smed kiks ud til de små fisk som myldrede frem og spiste kiksene. En lille krokodille fik også lige et ekstra morgenmåltid fisk med kiks.

Om formiddagen gik Johan og Lars en tur i regnskoven behørigt klædt på med igle-sokker og lange bukser. Det var varmt! Vi så et par fugle og et par tusindben i stor kaliber.

Sent på eftermiddagen endnu en tur ud og se på dyr. Nu er vi ved at være trætte af at se på aber. Til venstre en næseabe, til højre en grise-halet makak.

Endnu en makak. Og så lige en sort slange med flotte gule striber. Den sov stadig, da den er aften-aktiv. Den var kun lidt giftig.

Brief city walk

18/10: After breakfat return to Sandakan by boat and depart for a panoramic view of Sandakan at the Puh Jih Syh Buddhist Temple and a brief city tour. After lunch drop off at the airport to depart Sandakan by Flight ETD 1400Hrs.

Afsted fra regnskoven, dog ikke helt så tidligt som de andre dage. På vejen ned ad floden så vi en 2,5m lang krokodille, som lå og solede sig på brinken.

Her et vue ud over Sandakan, som har 350.000 indbyggere. Billedet er taget fra et buddhistisk tempel, derfor det spejlvendte hagekors.

Templet var nyere, men utroligt flot. Over halvdelen af indbyggerne i Sandakan er kinesere, og det er dem der sidder på forretningslivet (og pengene), og de er næsten alle buddhister.

Afslapning på Gayana Eco Resort 18/10 – 24/10

Så er vi ankommet til luksus afslapningsferie på øen Gaya. Vi har "jungle view" værelse, så vores hus på pæle på stranden, vender lige ind mod regnskoven. Husk at lukke vinduet, hvis en makak ikke skal smutte indefor og rode i dine ting! Værelset har det hele, inkl. fladskærm, dvd og trådløst internet.

Pool-time!

Kæmpemuslinger på det marineøkologiske center.

Der blev klappet en haj og et par skildpadder. De var til observation før genudsætning for at se om de var OK.

Så blev der snorklet fra broen ved receptionen.

Fiskefodring fra receptionen. Der er mere end 3m dybt og man kan se bunden. Fiskene kom hver dag og blev fodret med småfisk.

I et stort net havde de to slags kæmpe fisk gående for at få dem til at gyde. Læg mærke til skyggerne af Linnea og Johan på siden af fiskene! De sidste var napoleonsfisk.

Vores hus/værelse på Gayana, bagfra og forfra.

Vores yndlingsrestaurant med poolen lige ved siden af. Og de andre bygninger ude i vandet.

Tanjung Aru Resort 24/10 - 26/10

Lige et par overnatninger. Udsigten fra værelset ud over det Sydkinesiske Hav. Det regnede ret meget denne dag. Og så lige et aftensmadsbillede fra den overdådige multibuffet.